História Prosecca

Čo to vlastne je to Prosecco

Čo je teda to Prosecco? Vzhľadom k tomu, že popularita Prosecco sa šíri aj mimo Talianska a po celom svete, je to otázka, ktorú sa pýta čoraz viac ľudí. Podobne ako Champagne, aj Prosecco je suché, šumivé víno a ako Champagne je to chránené víno, ktoré je definované svojimi jedinečnými vlastnosťami a históriou.

Prosecco dostalo názov po starobylej dedine neďaleko Terstu, kde sa víno prvýkrát vyrábalo z hrozna Glera. Počiatky Prosecca siahajú ďaleko, až do roku 200 pred našim letopočtom, keď Rimania kolonizovali túto časť Talianska a vysadili prvé vinice. To, čo dnes nazývame „Prosecco“, sa považuje za ten istý nápoj, ktorý Rimania označujú ako „Puccino“ v starých spisoch. Prvá písomná dokumentácia slova „Prosecco“ sa objavuje až v polovici osemnásteho storočia, keď Aureliano Acanti skvele napísal „A teraz by som chcel osviežiť moje ústa s tým Proseccom, s jablkovým buketom“.

Práve táto, ľahká ovocná chuť Prosecca, je dodnes jednou z jej charakteristických vlastností. Aromatické a zamatové bubliny Prosecca z neho robia osviežujúci aperitív, takže môžete pochopiť, prečo bol po stáročia tento nápoj jedným z najcennejších vývozných artiklov Talianska . Od 18. storočia pestovanie hrozna Glera výrazne vzrástlo a z Prosecca sa stal ziskový obchod s vývozom do Benátok a okolitých germánskych krajín. Viac ako 200 rokov neskôr Prosecco zažíva novú vlnu úspechu. Ale čo je to, čo Prosecco robí dnes tak príťažlivým?

Obnovený úspech Prosecco je spôsobený kombináciou rôznych faktorov. Charakteristicky svieža a ovocná chuť sa ľahko vychutnáva a vďaka relatívne nízkej cene je stále obľúbenejšou alternatívou šampanského. Pridajte k tomu zavedenie nových zákonov v roku 2009, ktoré sú určené na ochranu vysokej kvality a autenticity produktu Prosecco.

Scroll to Top

Vitajte

Tento web je vhodný iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov. Prosíme potvrďte svoj vek. Máte 18 alebo viac rokov?